Последните отчети на Държавната консолидационна компания пораждат нови въпроси за дейността

...
Последните отчети на Държавната консолидационна компания пораждат нови въпроси за дейността
Коментари Харесай

500-те милиона лева за язовири поеха в неочаквана посока

Последните доклади на Държавната консолидационна компания пораждат нови въпроси за активността на сдружението касичка, в което страната изсипа половин милиард лева само през миналата година.  

Целта на тази интервенция, както и въобще смисълът от съществуването на държавния холдинг остават все по този начин неразбираеми. Не оказват помощ и обясненията на управлението в отчета за активността на сдружението, в което са апортирани акции и дялове на военни фабрики, института за виното, летището в Стара Загора, банкрутирали предприятия и разнообразни терени към София. Според шефовете на компанията нейната цел е да ръководи всички тези активи, а като приоритет е посочено привличане на вложители и подобряването на бизнес средата, което надали може да е задача на комерсиално сдружение, пък било то държавно. В последния доклад е добавено и осъществяването на действия по Закона за водите.

Тази еклектика е присъща на холдинга още от основаването му. Той се прочу най-вече с непрозрачни и неаргументирани от стопанската логика операции като намесването в опита за преодоляване на “Дунарит ” през 2017 година Но максимален интерес провокира осъществената през предходната година интервенция, с която държавното управление усили капитала на ДКК с 500 млн. лева за сметка на фискалния запас.

 

По следите на 500 млн. лв.

 

Сумата от 500 млн. лв. бе предоставена с Постановление на Министерски съвет №142 през миналия юли за осъществяване на спешни поправки на 400 рискови язовира. В края на януари 2019 година ръководителят на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) Кирил Войнов повтори пред bTV, че над 400 язовира имат незабавна потребност от ремонт (aвариен ремонт допуска той към този момент да е завършил или най-малко да е възложен).

По-голямата част от 500-те милиона към този момент са разпределени, като по сметките на сдружението към 31 март са останали 170 млн. лв. (1 млн. лв. към края на 2017 година и  442 млн. лв. в края на 2018 г.), демонстрира докладът. По-голямата част от парите са се озовали в други дъщерни сдружения. Вземанията на ДКК от сдружения от групата му са нарастнали от 10 млн. лв. през 2017 година на 155 млн. лв. в края на 2018 година и  до 375 млн. лв. към 31 март 2019 година

Дъщерните сдружения на ДКК са 21. Седем от тях са в неплатежоспособност или разпродажба. Лесно се вижда, че максимален дял от бюджетните пари са били пренасочени към “Монтажи ” ЕАД – сдружение, което се занимава с индустриални и енергийни обекти. Неговите отговорности към свързани лица набъбват до 106 млн. лв. към 31 декември 2018 година и до 325.7 млн. лв. към 31 март. Какъв контракт стои зад тези отговорности, не може да се разбере от докладите.

Може да се допуска, че на “Монтажи ” са превъзложени действия по отношение на спешния ремонт. Това не е посочено на уеб страницата на компанията, където са изредени редица обекти – от газопроводи до пречиствателни станции. По-интересно е, че “Монтажи ” ЕАД на собствен ред внезапно се оказва с вземания от клиенти (несвързани лица) в размер на 61 млн. лв. в края на 2018 година и 170 млн. лв. към 31 март (над половината от парите, получени от ДКК). Отново не е ясно какъв контракт стои зад това.

 

Неясни цесии

 

Интересно е какво става с другите активи на ДКК, за които принос имат бюджетът и дивидентите от военните фабрики (и ББР – виж тук). Значителна част от тях – 145 млн. лв., са завършени като други вземания. През 2017 година сумата беше 116 млн. лв.. В последните доклади непроменяемо написа, че това са вземания, свързани с цесии, за които процедурите за събиране не са завършили, заради което сдружението не оповестява детайлна информация.

Срещу тези вземания наподобява стоят “Други отговорности ” за 72 млн. лв., които също са свързани с цесии. Одиторският отчет и за 2017 година, и за 2018 година е с изключително мнение за тези позиции, защото те не са били доказани от “третите страни ”. Кои са третите страни, не се прецизира.

Част от тези цесии несъмнено са свързани с несполучливия рейд против “Дунарит “, само че сумата тогава бе под 50 млн. лв.. Подробности за тази интервенция също няма в докладите. От тях се разкрива единствено едно взимане за 1.2 млн. лв., обвързвано с цесия – от  “Бългериън Еъруейз Груп “, защото то е послужило като поръчителство за заема от ББР.

Към 31 март ДКК е натрупала значителни вземания по Данък добавена стойност от бюджета – за 56 млн. лв. (11 млн. лв. към края на предходната година). В същото време приходите на компанията от продажби през тримесечието са 4 хиляди лв., а оперативните разноски – малко над 400 хиляди лв..

 

По следите на 120 млн. лв.

 

“Монтажи ” е спирка и за част от парите, които страната даде през 2017 година на “Екоантрацит ” (друго дъщерно сдружение на ДКК) за премахване на екощети. Става дума за 120 млн. лв. от преизпълнението на бюджета за 2017 година След транша това сдружение бе апортирано в ДКК дружно с милионите.

По последни данни “Екоантрацит ” регистрира (към 31 декември и 31 март) вземания от свързани предприятия от 46 млн. лв., други вземания от 9 млн. лв., а около 65 млн. лв. към момента стоят на депозит. Всъщност част от сумата е трансферирана на " Монтажи " ЕАД. От доклада на " Монтажи " пък излиза наяве, че сумите са трансферирани в негово дъщерно сдружение ( “Монтажи – София ”), което е работило като … платежен медиатор. В какво се показва тази активност (която може да изисква лиценз), докладът не разкрива. Точната дефиниция е “Наличностите по сметките, употребявани от платежния медиатор, благосъстоятелност на “Монтажи ” ЕАД, са показани като вземания от свързани лица и са в размер на 23 165 хиляди лева " По-нататък в доклада на “Монтажи ” ЕАД написа: “През отчетния интервал са предоставени услуги и материали на “Монтажи-София ” ЕООД на стойност 1399 лева и получени услуги на стойност 28 633 лева, свързани с отдаване чартърен на движимо и недвижимо имущество и услуги на платежен медиатор. ”

За мащаб: приходите на “Монтажи ” ЕАД през първото тримесечие са 7 млн. лв. (то има и незавършено строителство за 8 млн. лева.), а на “Еко Антрацит ” – 712 хиляди лева Сравнете ги с 6-те милиона лева  за просвета, отпуснати от държавното управление на едно от заседанията му.

Капиталовото присъединяване на страната в ДКК доближи 890 млн. лв. в края на март 2019 година По-голяма част от активите (общо 575 млн. лева) са разнообразни вземания – от “Монтажи ”, цесии и други Останалата част са парични средства (които евентуално занапред ще се разпределят), дялови участия в дъщерни сдружения, както и ДМА (терени) на стойност 63 млн. лв.. Единственото, което сплотява другите действия на ДКК, е опитът да се скрият избрани парични потоци.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР